Srebrenica Katliamı

Etiketler :
1991-1995 Yugoslavya'da Sırp Cumhuriyeti Ordusu'nun Srebrenitsa'ya karşı giriştiği 'Krivaya Harekâtı' esnasında Temmuz 1995'te yaşanan ve belirlenmiş rakamlara göre en az 8.372 Boşnak Müslümanın Bosna-Hersek'in Srebrenitsa şehrinde, insan sıfatlı Sırp generali Ratko Mladiç komutasindaki ağır silahlarla donatılmış Sırp ordusu tarafından acımasız bir şekilde yok edilmesi için katliama tutulmasıdır. Bu hayvanları bile aratan vahşi katliamda erkekler sorgulanmak bahanesiyle tutuklanıp toplu halde işkencelerle öldürülüp toplu mezarlara gömülmüşlerdir. Katliamda bir kısım kadın ve küçük yaşta çocuğun da öldürüldüğü, tecevüzlere uğradığı, hamile kadınların karınlarının deşilerek çocuklarının çıkarılıp eğlence malzemesi yapıldığı belgelerle kanıtlanmıştır. Avrupa'nın göbeğinde gerçekleşen bu katliam ve zulüme Avrupa müdehale etmediği gibi sessiz bir şekilde hatta onaylarcasına göz yummuştur. Birleşmiş Milletler Srebrenitsa'yı güvenli bölge ilan etmiş ve hatta Hollanda'nın sözde barış gücü askerininin de oradaki varlığına rağmen katliam önlenemediği gibi yapılan zulme sessiz kalınarak teşvik edilmiştir. Hollandalı askerler bir gece yarısı Bosna'daki BM Barış Gücü komutanı Hollandalı generalden aldıkları emir doğrultusunda kenti boşaltmışlardır. Sözde barış adına görev yaptığını sanan Hollanda ordusu, adeta Sırplara şehri peşkeş çekerek katliamın fitilini ateşlemiştir. Savaş sırasında şehrin güvenliğinden sorumlu olan Hollandalı Komutan Thom Karremans kendisine sığınan 25 bin mülteciyi ve şehri Sırplara teslim ederek katliamın başlamasında büyük pay sahibi olmuştur.


Sırp vahşeti Avrupa'dan yüz bularak doruğa çıkmış ve 5 gün gibi kısa bir sürede katliamda tespit edilen sayılara göre en az 8300 kişi vahşice işkencelerle öldürülmüştür. Sırp askerler Bosna Müslümanları ve Bosna Hırvatlarını yollarda, dağlarda öldürüp, cesetlerin kimlikleri tespit edilmemesi için cesetleri parçalayarak bazılarını yakmışlar bazılarını da sayıları 64'ü bulan toplu mezarlara gömmüşlerdir. Kadın, çocuk, yaşlı ayırt etmeden öldürülen 8300 mazlum kişinin cesetleri parçalanıp iskeletleri çıkarttırılarak krematoryumda yakıldıktan sonra Lahey Mezarlığı'na gömülmüşlerdir. Böyle bir vahşeti insan olduğunu zanneden Sırp komutanın emri ile hiç gözleri yaşarmadan yapabile Sırp ordusunun müslümanlara Avrupa'da tahammül edemeyişinin en büyük delilidir.


Ratko Mladiç, Srebrenitsa katliamı öncesinde bir kameraya konuşarak söylediği; "İşte 11 Temmuz 1995'te Sırp şehri Srebrenitsa'dayız. Büyük bir Sırp bayramı arifesinde iken bu şehri Sırp milletine armağan ediyoruz. Nihayet, yeniçerilere karşı ayaklanmamızdan sonra bu topraklarda Türkler'den intikam almamızın vakti geldi" sözleri gerçek Sırp niyetini ortaya koyması bakımından önemlidir. 1993 yılı Eylül ayında Saraybosna’da katıldığı bir hükümet toplantısında Boşnak lider Aliya İzzetbegoviç, NATO müdahalesinin ancak Bosna-Sırplarının Srebrenica’ya saldırması ve 5.000 Müslüman'ı öldürmeleri durumunda gerçekleşebileceğini açıklaması aslında herşeyin nasıl da planladığını ortaya koymuştur. Daha sonraları NATO müdahalesi ile savaş sona erdirilse de, bu katliam büyük acılara neden olarak hafızalarda yer etmiştir.
 

Katliamdan yaklaşık 13 yıl sonra Bosnalı Sırp komutan Ratko Mladiç kaçak olarak yaşadığı Sırbistan'ın Sermiyan köyünde Radovan Karadzic ile beraber yakalanarak tutuklanmış ve Lahey Uluslararası Ağır Ceza Mahkemesi'nde bir hafta yargılandıktan sonra haklarında tutuklama kararı çıkmıştır. Ayrıca Mladiç'in cezası müebbet hapis olarak belirlenmiştir. 2 Aralık 1998'de Sırp general Radislav Krstiç NATO güçleri tarafından tutuklanmıştır. Radislav Krstiç, 2 Ağustos 2001 yılında Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından soykırım suçlusu olarak suçlu bulunup 46 yıl hapisle cezalandırılmasına rağmen 19 Nisan 2004'te cezası 35 yıla indirilmiştir. Bosna kasabı eski Sırp devlet başkanı Radovan Karadzic Lahey'de yargılandığında "Bosna'daki belediyelerde insanlığa karşı suç işlemekten sorumludur" kararına varılmış ve  mahkemenin 'savaş suçu' işlediğine hükmetmesiyle suçlu bulunarak 2016 yılında 40 yıl hapis cezasına çarptırılmıştır. 1 Nisan 2001 tarihinde Sırp yetkililer, eski Yugoslavya devlet başkanı Miloşeviç'in pazarlıklardan sonra teslim olduğunu ve Belgrad Cezaevi'ne gönderildiğini açıklayarak ağır savaş suçları hakkında 66 ayrı dava açılmasını sağlamışlardır. Dört yıl Hollanda'nın Lahey Savaş Suçları Mahkemesi'nde yargılanan Miloşeviç, ABD öncülüğünde kurulan, BM'ye bağlı mahkemenin yaptırdığı özel cezaevi Scheveningen'de tutuldu. 11 Mart 2006 tarihinde savaş suçlarından yargılandığı sırada Lahey'de hapishanede öldü.


Srebrenica Nedir?
#Srebrenica,Avrupa'nın göbeğinde bütün zulüm ve katliama rağmen Müslüman olarak yaşamanın bedeli ve şehadet mertebesine kavuşmanın adıdır.

#Srebrenica, Kendini medeni olarak niteleyen Avrupa'nın, tahammülsüzlüğü ve canı istediği zaman istediği zulüm ve baskıyı yapabileceğinin adıdır.

#Srebrenica, Avrupa'nın içerisinde bir kor ateşi gibi için için yanmaya devam eden, hiçbir şekilde başka şeylerle maskelenip sönmeyecek olan İslam düşmanlığının tescillenmiş adıdır.

#Srebrenica, Kendini insan olarak tanımlayan iki ayaklı mahlukların, kendi kibri ve arzusu için hayvandan bile daha aşağılık ve vahşi olabileceğinin gerçek yüzünün adıdır.

#Srebrenica, Osmanlıyı hazmedemeyen Avrupa'nın hiçbir zaman müslümanları kendilerine ait zannettikleri 'o topraklarda' kabul etmek istemeyişini simgeleyen büyük bir nefretin adıdır.

#Srebrenica, Avrupa'nın -yine sadece Müslüman oldukları için- Endülüs Müslümanlarını içlerinde barındırmamak adına, yüzyıllar öncesinde yaptığı türlü tuzak ve zulümlerin yakın çağımızdaki karşılığının adıdır.

#Srebrenica, Haçlı zihniyetinin kendinden olmayan insana yaşama hakkı tanımayışının, savunmasız mazlum halklar üzerinde kibirlerini gösterdikleri katliamın adıdır.

#Srebrenica, Mazlumların hakkını alan:El-Muksit, Her istediğini yapacak güçte olan her şeye galip:El-Kahhar, Kâfir ve facirleri alçaltıp yok edecek:El-Hâfıd, Celal ve azamet sahibi:El-Celîl, Asilerin, zalimlerin cezasını gazabıyla veren:El-Müntekım, Elem ve zarar veren şeyleri de yaratan:Ed-Dârr, Her şeyin asıl sahibi olan:El-Vâris, Ceza vermede acele etmeyip mühlet veren:Es-Sabûr isimlerinin sahibi olan Aziz ve Hakim Allah'ın takdirinin adıdır.


Allah (c.c) orada şehadet mertebesine ulaşmış binlerce mazlum kardeşimize rahmet etsin.Mekanları cennet olsun inşallah.

0 yorum:

Fayda vermeyen ilimden Allah'a sığınırım. “Allah'ım; bana öğrettiklerinle beni faydalandır, bana fayda sağlayacak ilimleri öğret ve ilmimi ziyadeleştir."

İlim; amel etmek ve başkalarıyla paylaşmak içindir. Niyetimiz hayır, akıbetimiz hayır olur inşallah. Dua eder, dualarınızı beklerim...

Aşağıdaki Yazılar İlginizi Çekebilir!!!

En Çok Okunan Yazılar