İki Vektörün Vektörel Çarpımı

Etiketler :
İki vektörün vektörel çarpımı hesaplanırken vektörlerlerin standart birim vektörleri olan e1,e2 ve e3 vektörleri ile birlikte üçlü olarak determinant hesabı yapılır. Bu şekilde aşağıda verilen formülü ezberlemeden kolayca iki vektörün vektörel çarpımı bulunmuş olur. 
Vektörel çarpım yardımıyla taşıyıcı kolları vektör biçiminde verilen bir paralelkenarın alanı da bulunabilir. Aynı şekilde Uzayda lineer bağımsız  , a, b ve c üzerinde kurulu paralelyüzün hacmi, <axb,c> vektörel çarpım ve iç çarpım yardımıyla hacim hesabı yapılır.

Vektörel çarpımın özellikleri vektörel çarpımın tanımından yola çıkarak iki boyutta rahatlıkla görülebilir. Üç boyutlu uzayda da özellikleri benzer biçimde gösterebiliriz. Burada vektörel çarpım ile iç çarpım arasındaki ilişki de görülür.


Konu ile alakalı hazırladığımız uygulama testini indirip çözerseniz vektörel çarpım hakkında daha ayrıntılı bilgi sahibi olabilirsiniz. Testte yer alan sorular; vektörel çarpımın kullanım yerleri baz alınarak lise düzeyine uygun olacak şekilde hazırlanmıştır. (Klasik açık uçlu soru ve test tipi sorularından oluşan toplam 20+8=28 soruluk konu kavrama testini indirmek için tıklayınız.

10 yorum:

  1. En iyi açıklamayı bulduğum güzel site...

    YanıtlaSil
  2. Tam lys mantığı direk ezber

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Burada yazılan notlarımız, lise düzeyine uygun biçimde hazırlanmıştır.

      Sil
  3. Helal ossuuun

    YanıtlaSil
  4. Adamsınız len siz helal olsun

    YanıtlaSil
  5. İlk başta verilen determinant bilgisi yanlış yazılmış =|

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kardeş herhangi bir yanlışlık bulunmamaktadır. sen işlemlerini bir daha kontrol et istersen...bende aynı sonuçları buldum iki soru da da...

      Sil
  6. şu soruların cevabını da verin de tam olsun. Saygılar

    YanıtlaSil
  7. vektor kavramı eski bir kavramdır. artık "d/m½"=vector kavramı vardır. d = xyz nin birbirleriyle toplanıp kareköküne bölünmesi, onun x le çarpılmasıdır. m½ ise y nin z ile çarpılmasıdır

    YanıtlaSil

Fayda vermeyen ilimden Allah'a sığınırım. “Allah'ım; bana öğrettiklerinle beni faydalandır, bana fayda sağlayacak ilimleri öğret ve ilmimi ziyadeleştir."

İlim; amel etmek ve başkalarıyla paylaşmak içindir. Niyetimiz hayır, akıbetimiz hayır olur inşallah. Dua eder, dualarınızı beklerim...

Aşağıdaki Yazılar İlginizi Çekebilir!!!

En Çok Okunan Yazılar

Matematik Konularından Seçmeler